úterý 8. dubna 2014

Pod povrchem bublá... aneb komunitní monitoring

Listuji naším místním plátkem Prahy 14 když v tom mě jeden článek úplně praštil do očí. Píše se v něm, že loni proběhl v naší městské části komunitní monitoring. Antropologové z Anthropictures vyhledávali aktivní komunity v městské části, které vytvářejí něco společensky pozitivního. Výsledky průzkumu jsou prý veřejně na internetu.

Google dokument našel a já se ponořil do hlubin mezilidských vazeb a vztahů ze kterých se spřádá neformální život našich čtvrtí. Antropologům patří všechna čest, zdokumentovali víc než stovku komunit a komunitních aktivit. které nejsou formálně organizované. A nazvali je:
  • Bezdomovci se sběrným papírem
  • Skupinky zevlujících teenagerů
  • Společenský život kolem hospody "U Kardinála"
  • Iniciativa za odebrání nebezpečného psa.
  • Skupina aktivních architektu A1 a další...
Vždycky jsem vnímal Prahu 14 jako jeden celek, ale opak je pravdou. Ve skutečnosti je to 8 oddělených částí, každá vidí sama sebe trochu jinak a má i jiné starosti. Městská část navozuje pocit něčeho malého a kompaktního, na Praze 14 ale bydlí tolik obyvatel jako v Jablonci nad Nisou nebo třeba v  Přerově. Je to opravdu celé město, má svá sídliště, staré vilové čtvrti i novou satelitní výstavbu od velkých developerů.

Pohled z vrchu navážky zvané "Sopka" na Kyjský rybník domky Aloisova a sídliště Lehovec.
Už po první desítce stránek čtení zprávy z výzkumu jsem si připadal jako uprostřed simulační hry Pralesy, kterou jsem hrával před lety v Hnutí Brontosaurus (několik skupin hráčů se snaží prosadit své zájmy v deštném pralese, jsou tu indiáni, osadníci i nadnárodní korporace), ale tady je to realita. Setkávají se starousedlíci, kteří žijí v městské části desítky let, většinou před důchodem s nedávno přistěhovanými novousedlíky, většinou rodinami s dětmi. Jsou tu majitelé restaurací, minigolfu nebo vedení škol a nad vším je správa městské části. Od té někteří čekají, že bude čtvrti zvelebovat a přebudovávat, jiní by radši aby jim všichni dali pokoj a neměnilo se nic.

Tito všichni usazení občané se zároveň musí setkávat s bezdomovci, narkomany nebo zahraničními gastarbajtery z velké ubytovny v Hloubětíně. Přitom i většina bezdomovců se považuje za obyvatele městské části, protože tu žijí, někteří opravdu na ulici, ale někteří mají pronajaté chatky v zahrádkářské kolonii a hospodaří jak se dá.

Pár příkladů za všechny. V Hloubětíně se snaží místní bojovat proti špinavým ulicím a bezdomovcům, protože senioři se bojí večer vycházet ven, založili proto i občanské sdružení a docela se jim daří prosazovat své potřeby. V Jahodnici si lidé z nových developerských projektů pronajímají zahrádky ve velké zahrádkářské kolonii a pak na nich společně hospodaří. V Hostavicích není vůbec žádné zázemí ve veřejném prostoru, kde by se lidé mohli setkávat, ale o to více akčních rodin s malými dětmi, které fungují jako splečenství po jednotlivých ulicích. V Kyjích na Hutích je většina starousedlíků, kteří by nejraději aby se nic neměnilo.
Na sídlišti Černý most žije polovina obyvatel Prahy 14, ale zázemí má dobré. Okolní čtvrti jsou na tom o poznání hůře.
Zajímavé je, které skupiny lidí jsou komunitně aktivní. Většinou jsou to mladé rodiny s dětmi, hlavně maminky, které se snaží zajistit bezpečné prostředí a aktivity pro své děti. Ostatním je dění kolem celkem jedno, pokud je něco neohrožuje, jako loni plánovaná stavba 36 m vysoké haly Cocacoly. Stavbě se povedlo zabránit. Aktivní jsou také bezdomovci, protože si potřebují pomoct mezi sebou. A pak party dětí na sídlišti, které potřebují vybít někde svoji energii. 

A teď se určitě ptáte, k čemu je vlastně dobré, že antropologové běhali pár týdnů po městě a sepsali 240 stránkový pamflet. Celé si to objednala městská část aby zjistila, co lidi trápí a umožnila jim se zapojit do dění v jejich vlastní čtvrti, pokud budou chtít. Průzkum proběhl před rokem, což je super, nemusím čekat až se něco stane a rovnou vidím první výsledky a také, že na dalších tématech se pracuje. Dobré kroky, jen tak dál!

Celý dokument komunitního monitoringu si můžete přečíst tady: http://www.anthropictures.cz/komunitni-monitoring-pro-prahu-14/

1 komentář:

  1. Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Připojte se k úspěchu - Spojte se s více než 4 miliony obchodníků a investorů ze 170 zemí

    Otevřené obchody na eToro - 227,651,647

    OdpovědětVymazat