úterý 1. dubna 2014

V nivě Rokytky

Už několikrát jsem se chtěl podívat na zatopenou pískovnu, která leží mezi Černým mostem a Dolními Počernicemi a tenhle článek měl být o ní. Nevyzpytatelná cesta mě místo toho zavedla dál až do nivy Rokytky.

Víte, co je to niva? Takové placaté údolí z říčních nánosů, kde řeka nebo potok meandruje. Údolí se často zaplavuje a vzniká pěkný mokřad. Tady pánové a dámy domy nestavět!


Přes podmáčenou louku se dostanete po chodníčku.

A přesně takovou nivu máme na Praze 14, v údolí Rokytky, mezi Hostavicemi a Černým Mostem. Je to krásný kus přírody, část roku podmáčený. Na konci zimy, kdy jsem podél Rokytky procházel se ale voda ještě nestihla nastřádat. To mi udělalo velkou radost. Představte si to čvachtání blátivými cestičkami. Takhle to šlo suchou nohou.

Niva Rokytky není úplně původní, koryto bylo dlouho regulované, tedy kanál a před několika lety byl potok opět uměle rozmeandrovaný do svých původních meandrů. 

Plochá pláň porostlá křovím vypadá na první pohled docela nudně. Ale stezku každou chvíli zkříží cestička mířící j vodě. Ba ne, tu cestu nevyšlapali zajíci, daleko spíš bych si vsadil na srnu. A každou chvíli je hlína rozrytá jako by ji ryla divoká svině. Jaká všechna zvěř asi žije ve vysokém porostu? A opravdu se s ní chci potkat?

Jiný pohled na tento krásný kus krajiny se spoustou fotek najdete na blogu Praha Neznámá:
 http://www.prahaneznama.cz/praha-9/hostavice/


A co vy? Byli jste už v nivě Rokytky u Hostavic? Nebo se tam chystáte vydat?

Niva Rokytky: Celá mapa





2 komentáře:

  1. prosim o zmenu odkazu na http://www.prahaneznama.cz/praha-9/hostavice/
    mam nove web stranky, petr ryska

    OdpovědětVymazat