středa 16. dubna 2014

Jezírko na Hutích a 11 prcků

Je to měsíc, co jsem psal o rodinkách kačen a slípek zelenonohých na malém jezírku Na Hutích. Od  té doby jsem šel občas kolem a vždycky natrefil jen na kačery, kterak pospávají na břehu.

Tento víkend ale bylo všechno jinak. Nejprve jsem opět uviděl kačera, jak majestátně pluje po jezírku. Za ním zpod větví vykoukla kačena, vydala se na vodu a za ní 11 kačátek. Ta musela se vylíhnout včera nebo předevčírem. Mláďata s veselým štěbetáním následovala maminu a občas se obrovskou rychlostí pustila přes celé jezírko, hotová turbokačata.
Kačata se musela vylíhnout před pár dny.


Starostlivá máma kačena měla situaci pevně v rukou, vlastně v křídlech, a za chvíli se kačata shromáždila opět kolem ní. 

Obcházím jezírko a najednou slyším varovný křik slípky zelenonohé, která okamžitě zmizela v rákosí. Jdu blíž, rákosím občas probleskne tmavé peří, že by tam měly hnízdo? Slípka vyplula z rákosí a je to mládě! Malé slípče vystrčilo červený zobák a za chvíli opět zmizelo v rákosí. Tak už i slípky mají mladé, jsou ale v hustém rákosí a ať čekám, jak dlouho chci, nevyplují. Třeba je tu potkám někdy jindy, až slípčata povyrostou.

Jak jsem před měsícem chválil, že je kolem jezírka celkem uklizeno, už mi to tak nepřijde, a protože jsem se zrovna přidal do FB skupiny čistý výlet, beru jednu z odhozených PETek k vyhození.

Zátiší s kačenami
...
Poznámka podvečerní: Před soumrakem kačata skvěle využijí svůj turbo pohon k lovu much, které létají nízko nad hladinou. Legrace je pozorovat.

Jezírko u zastávky Na Hutích: Celá mapa





Žádné komentáře:

Okomentovat