neděle 24. dubna 2016

Reportáž z vycházky Hloubětín II 10.4.2016

Letošní cyklus vycházek jsme nastartovali v Hloubětíně. Vrátili jsme se na místo činu z loňského roku, tedy na pustý trávník plný odpadků nad stanicí metra. Ale místo do historického jádra jsme se tentokrát vydali do hloubi sídliště.
Sešli jsme se uprostřed Hloubětína




Od loňska se tu nic nezměnilo.

Hloubětínské sídliště je jedno z prvních v Praze, postavené z cihel místo panelů, ale jinak se od modernějších sídlišť příliš neliší, problémy má hlavně s veřejným prostorem, kde nevíte, jestli zrovna stojíte na chodníku, silnici nebo parkovišti.

Předchůdci paneláků 


Vyměnil se Petr za Petra, letos je průvodce Petr Zeman.

Na sídliště navazuje čtvrť rodinných domů, stavěná před a po druhé světové válce. Mezi starými domky občas vykoukne moderní stavba. Některé si uzurpují pozornost, dalších si skoro nevšimnete.

První z moderních staveb

 My jsme se soustředili hlavně na atelier A1 architects, který byl nominovaný na mezinárodní cenu Miese Van Der Rohe. Ten najdete v bývalé osadě Chaloupky, která postupně srostla s Hloubětínem a připomíná ji jen název ulice V chaloupkách a stejnojmenná hospoda.

A protože většina ze 60 lidí, kteří se vycházky zúčastnili s námi loni ve Starém Hloubětíně nebyla. Zavítali jsme ještě k Hloubětínskému zámečku.

V Hloubětíně stojí dům, který byl nominován na mezinárodní architektonickou cenu
Pro letošek se nám vyměnili průvodci, místo Petra Kučery nás vedl Petr Zeman. Na další, tentokrát přírodovědnou vycházku se můžete těšit 8. května, kdy projdeme okolí Kyjského rybníka. Sraz bude v 15 h na autobusové zastávce Kyje u Kyjského kostela.

Vycházku končíme opět u této dámy v zahradách Hloubětínského zámečku.



Žádné komentáře:

Okomentovat