čtvrtek 29. září 2016

Reportáž z vycházky po Černém Mostě 1, 11.9.2016

Nejstarší část Černého Mostu byla dokončena v roce 1980, jsou to domy u metra Rajská Zahrada, od druhé etapy je odděluje centrální park. Černý most 1 se vyznačuje velkou hustotou zastavění, která působí vzhledem k ostatním sídlištím v Praze i oproti druhé etapě trochu neobvykle.

Před metrem Rajská Zahrada se nás po prázdninové pauze sešlo kolem 30. Tropické třicetistupňové vedro vůbec neukazovalo na první polovinu září a my jsme se měli zanořit do betonové džungle mezi betonové králíkárny. Džungle možná, ale spíš stromů, které stihly za těch 35 let mezi paneláky pěkně vyrůst.

Před metrem Rajská Zahrada
Vycházku opět slovem provázel Petr Zeman. Začali jsme stanicí metra a její plánovanou návazností na lávku na železniční zastávku. Pokud se realizuje varianta s rampami, o které jsem mluvil na jaře se starostou, že b se dělat neměla, ale je naprojektovaná, tak to bude vypadat dost šeredně. Doufejme tedy, že místo ramp budou stát výtahy.

Další zastavení bylo u sochy před bývalým kinem Sparta. Socha je takový nechtěný dárek, dřív stávala přímo u vstupu do kina, ale pak se postavilo parkoviště a to ji odsunulo až do křoví. Muže s kamenným monolitem, který symbolizuje těžkou práci si teď nikdo skoro ani nevšimne.

Socha u bývalého kina Sparta je odsunuta až do křoví

Mizíme ze slunečního úpalu mezi bloky paneláků. Pod korunami stromů je nám daleko lépe. Teď dále doprostřed centrálního parku k rybníčku Aloisov. Ten rybníček tu není dlouho, před 100 lety ještě neexistoval. Napájený je teď už asi jen z dešťové kanalizace sídliště, původně do údolíčka mezi poli stékala podzemní voda z pramenů v polích. Na polích teď stojí paneláky, Hypermarket a Makro, prameny vyschly.

Rybník byl dlouho skoro bez vody, pak ale jednou praskl na sídlišti vodovod a rybník se naplnil. Na ostrůvku uprostřed najdete rodinku nutrií.

Rybník Aloisov uprostřed centrálního parku, nalevo Černý Most 1
Central park je hlavní zeleň sídliště, měl by sloužit pro rekreaci, ale tak úplně nefunguje, oblíbené je hřiště s pískovištěm uprostřed a jinak jím lidé jen procházejí napříč z jedné části sídliště do druhé, není důvod se zdržet. Časem by se to mělo zlepšit, na jaře probíhal průzkum mezi obyvateli a chystá se studie úprav. Než se park změní, tak to ale potrvá docela dlouho.

Parkem pokračujeme dál s výhledem na Sídliště jedna, kterému na který se naše vycházka hlavně zaměřuje, první část černého mostu je postavena kolem třech skoro stejných nízkých budov, ve dvou byly dříve školky, v jedné jesle. Teď je školka jen jedna, ostatní se využívají pro jiné účely.

Na konci sídliště je i budova kotelny, která fungovala jen krátce, než bylo sídliště napojeno na dálkové topení z Mělníka.

Tyhle prolézačky by v současné době nikdo neschválil (na kraji Černého Mostu 2)
Opouštíme jedničku a procházíme do stavby 4 Černého Mostu 2. Dvojka měla několik etap a tohle je poslední, která se stavěla až po revoluci. A je to znát, paneláky už vůbec nevypadají jako paneláky, domy jsou částečně zděné mají vnitrobloky. Domy jsou barevné, je vidět uvolnění po revoluci, kdy architekti mohli shodit otěže a stavět cokoliv, nic je neomezovalo, tedy až na kolektory, které už byly vybudované v podzemí pod plánovanými ulicemi.  V přízemí domů jsou obchody, docela to tu i v neděli odpoledne žije.

Kašna před poliklinikou Parník, nikdy jsem ji neviděl v provozu

Naší cestu uzavíráme u metra Černý Most a těším se, že se uvidíme zase příště, na přírodovědné vycházce přes Čihadla do pískovny v neděli 9. října 2016 v 15 hodin před Kyjským kostelem na autobusové zastávce Kyje.

Podchod pod domem na Černém Mostě 2, tady nemůže nic stát, protože tu vede kolektor



Žádné komentáře:

Okomentovat