pondělí 1. června 2015

Když sýkorky vylétávají z hnízd

Je čas, kdy malá ptáčata vylétávají z hnízd, a tak jsem se je vydal pozorovat do lesa na vrch Lehovec. Ještě jsem ani neopustil Hutě, když vidím zadek velkého ptáka, jak vyčuhuje z díry ve zdi domu. Za chvíli se otočil a je to poštolka. Vyletěla ven. A za ní druhá! V díře mají hnízdo.


O kousek dál je mezi domy malé zarostlé jezírko a z něj slyším kvokání. Mezi rákosím občas probleskne peří, až vykoukne slípka zelenonohá. Není sama, za ní pluje malé rozčepýřené slípče.





Na samotném Lehovci procházím nejprve kolem nízkých křovin, ze kterých se ozývá hladové volání malých sýkorek. A už vidím, jak je dospěláci krmí, bude tu určitě několik rodinek. Jakmile jsou stromy vyšší tak už vidím jen sem tam kosa, ostatní ptáci jsou vysoko ve větvích. Zdáli slyším varovný křik ze živého plotu. Jdu blíž a vidím dvě do ruda rozpálené červenky. A pod nimi v křoví něco šramotí. Ven z křoví znechuceně vylézá rezavý kocour, kterého objevily a křikem varují ostatní ptáky před predátorem. Macek si chtěl si zpestřit jídelníček a teď má smůlu..


Koukám do korun, jestli přeci jen nezahlédnu některého zpěváka, když najednou šramot přímo pod nohama. Nevím, jak se to stalo, ale málem jsem šlápl na veverku. Ta vyskákala na vedlejší strom a teď sedí na větvi nad mojí hlavou, vztekle prská a buší ohonem o kmen. Za chvíli zmizela v koruně a já slyším jen to prskání.


A přeci jen úlovek ze zírání do korun. Po kmeni poskakuje brhlík. Vracím ze zpět, rodinky sýkorek se stále krmí v křovinách a já se blížím ke kraji lesa. Poslední pták poskakuje na zemi, modrá pírka se lesknou, sojka práskačka. Skočila do křoví a velký křik a lomoz, ven ji ženou dva kosi. Bitka skončila stejně rychle jak začala a na bojišti zůstává vítězný tatík kos.


Já opouštím les a jestli budete mít cestu kolem, určitě vrch Lehovec navštivte, je tam teď začátkem června živo, a když budete tiší a pozorní, určitě potkáte spoustu jeho malých obyvatel.    



Žádné komentáře:

Okomentovat