čtvrtek 11. září 2014

Grilování architektů aneb veřejné projednávání v praxi

No, co vám budu povídat. Na veřejném projednávání zastavovací studie ve Starých Kyjích stohlavý dav ugriloval nejdřív architekty, kteří měli tu smůlu, že soutěž na studii vyhráli. Pak se pustili do starosty, ten se nedal.

Starostovi se trochu třásla ruka s mikrofonem, ale dav zvládl

Na to se dali do jednoho, možná i více zastupitelů, ti odolávali statečně. Pak pogrilovali ještě jednou architekty a šli domů s pocitem: "To jsme jim to nandali!"

Kdo nechcete nic měnit, ať udělá čárku.
 Zazvonil zvonec a to by byl konec. Naštěstí domů šla povětšinou jen starší generace. Kolem stanů ve kterých architekti obhajovali svoji práci zůstalo pořád ještě dost mladších (duchem), kteří se o studii zajímali a měli chuť diskutovat. Ať už s návrhy souhlasili nebo ne a celý program začal být konstruktivní.

Gilující se architekti
 Hodně oceňuji odvahu architektů z atelieru Headhand Architekti postavit se rozhořčenému davu a nechat se skoro ukamenovat. Nakonec byl jedinou obětí pomníček, který by se podle plánů smělé mladé architektky měl až na to budou peníze (tedy cca za 50 let) přesunout na nově vytvořené menší náměstí.
Konečně konstruktivně diskutujeme.
 Překvapilo mě:
  • Nezájem části účastníků vůbec si poslechnout důvody architektů, proč to tak navrhli.
  • Dobrý nápad architektů s odhlučněním silnice barierovými řadovými domy.
  • Postoj my versus oni proti zastupitelům městské části, přitom to jsou jejich sousedé.
  • Sladění dotazů, diskuse probíhala ve střech stanech, v každé jedna část území, a někdy se i ve všech stanech najednou řešilo stejné téma.
Lidí přišlo přes stovku.

 Tady je zmíněná studie, jen si místo obchodu uprostřed představte rodinné domky, to se změnilo těsně před projednáváním.

Návrh zastavovací studie. S oblastí mezi rokytkou a silnicí nebyl problém. Naopak se nelíbily domky u rybníka.





Žádné komentáře:

Okomentovat