pátek 7. března 2014

Nutrie na Kyjském rybníce

Pod kopcem, na kterém je postavené nepřehlédnutelné sídliště Lehovec, leží Kyjský rybník. Založil ho prý Arnošt z Pardubic už ve 14. století. V lednu jsem se zase po delší době šel k rybníku podívat. Nemám to příliš blízko, tak se tam dostanu spíš výjimečně. Přijdu k hrázi a koukám z vody leze ohromná krysa. Brzy jsem si uvědomil svůj omyl, není to krysa.

Z vody totiž vylezla  nutrie. Vycenila na mě obrovské oranžové zuby a potřásla vousky. Oklepala se a vyšlápla pomalým krokem ke mě. Ohlédnu se překvaleně, ukážu na zvíře a pravím ke kolemjdoucí důchodkyni "Nutrie". Paní na to "Dobrý den." a pak "Ano, o kus dál jsem viděla dvě zdechlé."

Nutrie udělala ještě několik kroků a vrhla na mě pohled který jasně říkal: "Dáš rohlík?" Když si uvědomila moji nevybavenost pečivem, zanořila se opět pod hladinu a odplavala k paní která parkovala opodál na hrázi kočárek. Ta vybavena byla a nesla plnou tašku laskomin pro nutrii.
Dáš rohlík?
Nutrie jsem od té doby potkal u rybníka několikrát, u břehu se vyskytují většinou odpoledne nebo o víkendu, když je větší šance na rohlík. Rodince nutrií se v rybníce docela dobře daří a její členové jsou měsíc od měsíce tlustší.

Hráz Kyjského rybníka na Praze 14: Celá mapa



Žádné komentáře:

Okomentovat