sobota 11. března 2017

3 roky Krásné Prahy 14

Přesně před třemi lety jsem napsal svůj první článek na blog, který neměl žádné větší ambice než popsat mým kamarádům, co je na naší městské části pěkného a že to není jen řada paneláků podél výpadovky na Hradec Králové.

První rok jsem prošel postupně všechny čtvrtě a objevoval místa, o kterých jsem jen tušil, že existují, jako jsou třeba jezírka na Lehovci nebo pískovna v Hostavicích.

Jezírko na Lehovci

Když se člověk začne dívat kolem sebe a taky o tom psát, postupně se začne seznamovat s lidmi kteří mají podobný zájem. Tak jsem se setkal s našimi tehdejšími komunitními koordinátory z Anthropictures Bárou Bírovou a Michalem Lehečkou se kterými jsem dělal rozhovor. Zlomové bylo setkání s Petrem Zemanem, který píše na facebooku stránku Pražské vycházky. Dali jsme se dohromady a společně uspořádali v roce 2015 a 2016 celkem 14 vycházek po Praze 14.

Spolu s Petrem Zemanem uvádíme vycházku v Hloubětíně

Mé cíle se trochu změnily. Od původního hledání pěkných věcí v našich čtvrtích jsem se rozhodl, že zkusím zvýšit zájem lidí, kteří tu žijí o své okolí. Vycházky vypadaly jako ideální cesta. Postupně jsem ale zjistil, že celá Praha 14 je pro mě moc velká.

Sice jsem měl představu, co se v které čtvrti děje, ať už od komunitních koordinátorů nebo od dalších lidí, se kterými jsem se setkával, ale vycházky lidé spíš chodili konzumovat. I když na každou přišly desítky lidí, měl jsem pocit, že to není úplně ono.

Na přelomu roku 2015 a 2016 uspořádali komunitní koordinátoři dvě setkání v rámci jednotlivých čtvrtí. Já se zúčastnil obou setkání na Hutích. Sice jsme si řekli, co se nám tu líbí a nelíbí, ale efekt skoro žádný. Další slepá ulička.

Od komunitních koordinátorů jsem ale dostal kontakty na další akční lidi u nás a tak jsme spolu s Šárkou Daňkovou před rokem uspořádali první úklid Hutí.

Nepořádek nasbíraný při prvním Úklidu Hutí
To bylo úplně něco jiného, přišli lidé kteří se o své okolí opravdu zajímali a společně jsme nasbírali hodně pytlů nepořádku. Pomaličku se začali objevovat další akční lidé. V létě proběhl den dětí, druhý úklid Hutí a v listopadu lampionový průvod, všechno už na Hutích.

Největší smysl teď vidím v akcích, kde lidé mohou sami přiložit ruku k dílu a sami aktivně ovlivnit své okolí. I když nejen prací živ je člověk a smysl mají i více konzumní akce jako Den dětí.

Co dál?

Vycházky jsem opustil, prošli jsme všechny městské části a mé cíle se tak naplnily. Letos chci pokračovat spolu se sousedy v akcích na Hutích. Nejbližší bude jarní úklid Hutí už za dva týdny.

Na jaře pak proběhne jedna nebo dvě komentované vycházky po Hutích. A v červnu uspořádáme den dětí.

Z online světa se tak Krásná Praha 14 přesunula do skutečného světa a zúžila záběr hlavně na Hutě. Článků už teď tolik nepíšu. Raději se věnuji akcím. Těším se, že se tam uvidíme, třeba už na úklidu Hutí 25.března.

Tady ještě odkazy na pár akcí, na které rád vzpomínám:
http://www.krasnapraha14.cz/2014/06/u-kyjskeho-rybnika-se-v-horku-poti.html
http://www.krasnapraha14.cz/2016/04/na-vychazce-se-starostou-1-od-sparty-k.html
http://www.krasnapraha14.cz/2016/06/piratsky-den-deti-na-hutich-162016.html




2 komentáře:

  1. But it’s a job that combines creativity with technical problem solving, and Stormcraft’s 3D animators additionally relish that challenge. Modelling game belongings and rigging 3D slot game characters takes specialised software program and lots of patience. There’s nothing like the feeling of getting ‘nailed it’ as soon as} a imaginative and prescient is absolutely realised with depth and Stormcraft aptitude. 389 slots games illustrations & vectors can be found royalty-free. Yaamava’ boasts over 200 video poker machines properly as|in addition to} bar-top video poker in all of 온라인카지노 our casino lounges.

    OdpovědětVymazat