středa 23. ledna 2019

Jaké byly akce na Hutích v roce 2018

Už třetí rok pořádáme spolu s dalšími sousedy akce pro veřejnost na Hutích. A tak vám přináším krátké shrnutí, co všechno jsme v uplynulém roce podnikli.

První byl březnový úklid Hutí. Úklidy jsou tradiční akce, kterými jsme před na jaře 2016 začali. A pořádáme je na jaře a na podzim. Sešlo se nás kolem 30 dospělých + děti a přiložit ruku k dílu přišel i náš pan starosta. Nasbírali jsme několik desítek pytlů nepořádku a po úklidu popovídali nad svařákem a buřty.

Jarní úklid Hutí

Začátkem května jsme se vydali do ulic Hutí podruhé, tentokrát na ornitologickou vycházku, kdy jsme se od ornitologa Vítka Zemana dozvěděli, co všechno kolem nás lítá. Cestou jsme dokonce slyšeli i kukačku. 

Jarní ornitologická vycházka

Den dětí jsme letos uspořádali už v květnu a byl na téma zvířat a rostlin. Ve čtvrtek 31.5. proběhl třetí ročník naší největší akce pro veřejnost, kdy přišlo asi 100 dětí a k tomu dospělý doprovod, na děti čekaly dílny a loutkové divadlo Zvířátka a loupežníci.

Dílny a plnění úkolů pro děti

Loutkové divadlo Zvířátka a loupežníci
Na podzim to byl na konci října druhý letošní úklid Hutí. Na podzim se uklízí hůř než na jaře, protože se nedostaneme tolik do hloubky do keřů a křovin, kterých je na Hutích docela dost. Ale bylo tak sucho, že jsme mohli chodit po dně jezírka, které je jindy nepřístupné.

Poprvé uklízíme před Sikem
Lampionový průvod ke 100 letům republiky na konci listopadu byl náš způsob, jak toto velké výročí oslavit. I přes nepříznivé deštivé počasí se sešlo kolem padesátky dětí s doprovodem rodičů a přijel nás pozdravit i Masaryk.

Průvod se vydává na cestu
Přijíždí nás pozdravit Tomáš Garrique Masaryk

Rok jsme uzavřeli 18. prosince zpíváním koled v parčíku ve Splavné u rozsvíceného vánočního stromku, na místě, odkud startují, nebo, kde se odehrávají všechny naše akce.  

Zpívání koled s hudebním doprovodem.

Celým rokem se prolínal náš projekt do participativního rozpočtu Prahy 14 na zvelebení parčíku u Splavné ulice. Ten jsme podávali na podzim 2017, na začátku roku 2018 se hlasovalo, které projekty se uskuteční a náš projekt uspěl :). 

Hlavní body projektu byly nástěnka s informacemi městské části, osvětlení parčíku, přechod a umělecký prvek. A ty městská část v průběhu roku postupně realizovala. Za mě nejlepší je to veřejné osvětlení, protože se parčík prosvětlil, je bezpečnější a zvlášť na podzim bylo možné ho využívat i večer. 

Z jednoho bodu se ale vyklubal docela oříšek a to byl umělecký prvek, lidově řečeno socha. Vyhlásili jsme na něj totiž uměleckou soutěž, což je poměrně složitý proces. Do ní se přihlásilo 6 děl a před koncem roku zasedla odborná porota, která rozhodla o vítězi. Vyhrálo "lesní zátiší", což jsou tři houbičky s povrchem z glazovaných úlomků.

Vítězná plastika by se měla realizovat v roce 2019. Bude to první socha ve veřejném prostoru na Hutích. V ostatních čtvrtích na Čtrnáctce jich je celá řada, na Hutích zatím nic.

Vítězný návrh na umělecký prvek na Hutích se bude realizovat v roce 2019


Když se ohlédnu za uplynulým rokem, mezi akcemi nepřibyly žádné novinky oproti roku 2017, ono to ani moc nejde, času není tolik a tak akce, které jsme pořádali o rok dříve vstoupily do dalších ročníků a změny byly v jejich průběhu. Den dětí uzavřelo loutkové divadlo. Lampionový průvod se vrátil ke stylu, kdy jdeme všichni najednou ve skutečném průvodu. 

Cílem našich aktivit je dát lidi dohromady. Nejsou třeba tak honosné jako velké komerční kulturní akce, ale jsou naše a děláme je pro sebe a naše sousedy.

Rád bych poděkoval všem sousedům, kteří se na pořádání akcí podíleli a také Městské části Praha 14 a minigolfu Yamka na Hutích za podporu.

A hurá do dalšího dění :).
  


1 komentář:

  1. However, maybe the most distinguishing feature of PointsBet, which provides atwo risk-free best of as much as} $2,000, is PointsBetting. This feature permits bettors to risk/win extra based on the degree to which a sure wager wins or loses. The company has carved out a strong following because of some good press and outstanding marketing. Bad beat refunds, loopy odds boosts, and other can’t-miss promos are backed by prime quality|a excessive quality} app experience. If you proceed to get this message, reach out 카지노 to us at customer- with an inventory of newsletters you’d like to receive. He’d struggled to pay his university tuition, so he dropped out, took the money he had left, and opened a kiosk the place customers may access desktop computers and perform M-Pesa cash-outs.

    OdpovědětVymazat