neděle 6. prosince 2015

Reportáž z vycházky po Hostavicích 22.11.2015

Když se podíváte od Rajské Zahrady směrem na jihovýchod, tak za sídlištěm, kopcem, lesem a říčkou leží Hostavice.

Je to bývalá vesnice na jižní straně suchého poldru (rybník bez vody, k zachytávání povodní), který jsme procházeli v létě. Na první pohled je na této čtvrti zajímavý jen zámeček, kde sídlí soukromá vysoká škola a na ten druhý...

Naproti přes silnici se měla stavět obří hala Coca Coly
Na autobusové zastávce u hlavní silnice se nás sešlo asi 40 a podjezdem pod železnicí jsme se vydali směrem k samotným Hostavicím. První zastavení bylo místo, kde měl vyrůst obří sklad CocaColy, obrovský kvádr o výšce přes 20 metrů měl čnít nad čtvrtí rodinných domků. Tomu se naštěstí podařilo zabránit a tak je hrozba této obludy prozatím zažehnána.


Vizualizace, jak měla vypadat hala Coca-coly

Dalším a také hlavním zastavením byl parčík uprostřed Hostavic. Věci se mění, teď parčík, ale ještě před několika desítkami let se tu rozkládal rybník, kam chodili kluci, teď už ctihodní stříbrovlasí pánové, bruslit. Rybník se zanášel a tak ho zasypali úplně. Park, který je tu teď také nevypadá špatně. Rybniční historii připomínají už jen dvě vrby.


Vrba dřív stála na břehu Hostavického rybníka

Hostavice se začaly rozrůstat až v posledních desetiletích a tak hlavní část je postavena z malých řadových domků kolem travnatého náměstíčka. Plachta na plotě ukazuje, že vztahy v čtvrti nejsou úplně idylické.

Vztahy v ulici jsou docela napjaté

Jádrem středověké vesnice byly statky sedláků kolem rybníka, jeden se nedávno proměnil v developerský projekt typu gate community (domy na pozemku, za bránou, kam smějí jen obyvatelé) a druhý už má středověké asi jen základy. Nejstarší stavbou čtvrti tak je nejspíš malá dřevěná zvonička.


Nejstarší stavbou v Hostavicích je pravděpodobně tato zvonička
Vycházku jsme ukončili za setmění v čerstvě zrekonstruovaném zámeckém parku. A protože jsme do parku dorazili za šera, přidávám i několik fotek z naší průzkumné výpravy za světla o týden dříve.

TIP: Přečtěte si reportáže ze všech vycházek po Praze 14 v roce 2015.

Zkuste si sednout na opěradlo lavičky.
Architekt odvedl při návrhu parku dobrou práci.


Žádné komentáře:

Okomentovat