pátek 23. října 2015

Reportáž z přírodovědné vycházky Zemí nikoho 10.10.2015

Opravdu, je to země zapomenutá a přitom kousek od rušné dopravní tepny. Liduprázdná a přitom ve velkoměstě. Místo, kde najde klid i poustevník.


Na přírodovědnou vycházku přes hloubětínskou cihelnu a do křižovnických lomů na sever od Hloubětína se vydalo 30 odvážných. Cesta to nebyla lehká, nejprve jsme se vydrápali do míst, kde se dříve těžil lupek pro výrobu cihel. Zem tu je hnědočerná a ani strom se na ní neuchytí. Černá barva naznačuje, že tu je možná i výchoz uhelné sloje.

Pořadatelé vlevo, přírodovědci vpravo.
Tam v dáli je Pražský Hrad!

A protože je místo nezarostlé, nabízí se zde výhledy na Prahu, za jasného dne, na který jsme ale štěstí neměli je prý vidět i Pražský hrad.


Protáhli jsme na pomezí lesíka a zahrádkářské osady, tyto osady jsou zároveň nenáviděné a zároveň tvoří kontakt s přírodou pro své majitele. A co na to příroda? Pro ni jsou zahrádky svojí pestrostí spíše přínosné.
Prodíráme se k zahrádkářské osadě.

Pokračujeme do stařičkých křižovnických lomů, kde se těžil kámen na stavbu Karlova mostu i Královského letohrádku. Lomy už dávno zarostly nejen náletovými břízami, ale už i stabilnějšími duby. Je tu klid, který nenarušuje ani skalní obydlí poustevníka.

Pokračujeme dále zapomenutými místy až k nápisům turistů, které jsou vyryté ve skále a nesou datace počátku 20 století. Do skály se škrábalo vždycky.

A tady už se loučíme s našimi souputníky a vracíme ze Země nikoho zpět do ruchu velkoměsta. I když se to nezdá, tak je vzdálené jen 5 minut pěší chůze.

TIP: Přečtěte si reportáže ze všech vycházek po Praze 14 v roce 2015.

Autori fotografií: Václav Grosman a Martin Perlík
Ptáků je v okolí už jen pár druhů











Žádné komentáře:

Okomentovat