úterý 23. června 2015

Reportáž z vycházky po Jahodnici

Jahodnice. Z pohledu cestovatele, který se snaží dostat z Prahy ven je to jen řada firem a autoservisů naproti průmyslové zóně. Ty ale jen chrání samotnou čtvrť před hlukem rušné silnice. V parčíku u hrobu padlých odbojářů se nás sešlo asi 30, abychom absolvovali třetí jarní architektonickou vycházku.

Setkáváme se ve středu Jahodnice

Jahodnice má čtyři úplně oddělené části. Jádrem, kde jsme cestu začali je původní legionářská osada. Prošli jsme nejstarší ulicí 9. května a dostali se do nejmodernější části, řad a polobloků moderního sídliště. Sem měli přijít účastníci vernisáže výstavy Sídliště, jak dál, aby viděli jak návrhy architektů, tedy poloveřejné prostory a předzahrádky fungují ve skutečnosti.

Modrá a červená, fasáda v národních barvách

Moderní sídliště s předzahrádkami

Při procházení na další zastávku nás překvapily chodníky, kolikrát jsme museli jít přímo po silnici, protože chodníky zkrátka naším směrem nevedly. S pěšími se tu jaksi moc nepočítá.

Ulice manželů Dostálových (místních rodáků zastřelených za pražského povstání) a sídliště z 80. let. Snaha o vnitroblok před 30. lety se minula účinkem, to co v nové zástavbě vypadá jako příjemné místo je tady spíše zapomenuté prostranství, kde člověk nemá chuť se zastavit.

Sídliště z 80. let a snaha o vnitroblok.

Daleko zajímavější je sousední zahrádkářská osada. Ta je nejoblíbenějším místem celé čtvrti, zahrádky tu mají lidé z paneláků a všechny vypadají velmi udržovaně.

Zahrádkářská kolonie slouží lidem ze sídliště místo chybějících zahrad.
Vracíme se zpět do jádra čtvrti kolem školky, kde stojí asi jediná místní socha a připomínáme si 4% zákon, kdy se za komunismu muselo dát povinně 4% z peněz na stavbu veřejnou stavbu na umění. Výmysl socialismu? Ne. V západních zemích to tak funguje běžně a i u nás se zvažuje, že by se požadavek obnovil ve výši 1%.

Za komunismu se musely dát 4% rozpočtu na umění.


Pokračujeme zpět mezi rodinné domy, obdivujeme předzahrádku a celou vycházku uzavíráme opět v centrálním parčíku u Sokola.

Jarní cyklus architektonických vycházek je za námi, snažili jsme se stále ubírat propagaci mimo Prahu 14, aby bylo více místních a také celkově méně lidí a prostor pro diskusi. Jsem rád, že se do výkladu i víc zapojovali místní obyvatelé s dalšími informacemi a doufám, že jich ještě přibyde.

Poslední jarní vycházka je přírodovědná podél Rokytky a to v sobotu 27. června v 9:30, sraz na autobusové zastávce Kyje u Kyjského kostelíka.


TIP: Přečtěte si reportáže ze všech vycházek po Praze 14 v roce 2015.




Žádné komentáře:

Okomentovat