pondělí 29. června 2015

Reportáž z vycházky meandry Rokytky 27.6.2015

Botanik a ornitolog nás provedli asi nejhezčím kouskem přírody na Praze 14. Rokytka teče suchým poldrem podél Hostavic a v širokém údolíčku se k ní připojují další potoky. Co je to suchý poldr? Představte si ho jako prázdný rybník. Ten slouží jako ochrana toku řeky při povodních. Naposledy se úplně naplnil za povodní 2013. Jestli máte fotku, podělte se v komentářích.
Výklad začíná na hrázi suchého poldru

Biolog většinu mluvil o zavlečených druzích rostlin, kterých
je na krajích českých měst nepřeberné množství. Hodně mě překvapilo, že třeba akát byl vysazován cíleně, aby zarostl ještě před 100 lety holé kopce kolem Prahy.

Biolog ukazuje rostlimy po kterých šlapeme

Ornitolog nám zase říkal, co kolem nás zpívá za ptáky. Slyšeli jsme strnada obecného, cvrčilku zelenou nebo slavíka. V jedné z tůní jsme viděli ohroženou rostlinu voďanku žabí. 

Kmen přes potok byl cíleně zachován, aby tam mohli žít brouci.

I když to vypadalo, že každou chvíli sprchne, sešlo se nás asi 35 a když jsme po skoro dvou a půl hodinách končili, botanik se divil, že už je konec, on je zvyklý dělat exkurze alespoň na 6 hodin a popsat stovku kytek.Vy se s námi můžete na vycházku vydat alespoň prostřednictvím fotek nebo si ji projít (mapa s trasou).

TIP: Přečtěte si reportáže ze všech vycházek po Praze 14 v roce 2015.

Stulík žlutý.

Petr Zeman dal údolí Rokytky do souvislostí této části města.

Biolog na lovu.

Ohrožená voďanka žabí obývá tůně.

 
Fotíme ptáky v pískovně u Hostavic.

Pískovna vznikla až v 50. letech 20. století.

U rybníka Martiňáku se bagrují nové meandry potoka.





Žádné komentáře:

Okomentovat