pondělí 25. května 2015

Reportáž z vycházky po Hutích 24.května

Na druhé letoší vycházce jsme zavítali na Hutě. Je to čtvrť, která mi je ze všech plánovaných tras nejblíž, a tak jsem se dal i do realizování druhého plánu a to zapojit do vycházek místní pamětníky.

Sešli jsme se u metra Rajská Zahrada v docela překvapivě velkém množství asi 70 lidí, postupně se ukázalo, že asi polovina z nich jsou místní lidé, většinou z Hutí a Hloubětína.
Sešli jsme se u metra Rajská Zahrada

Našim prvním zastavením bylo torzo skutečného Černého mostu, který vedl přes železniční trať na Hradec Králové. Pak už jsme vstoupili do samotných Hutí.
Hutě jsou čtvrť, která se začala rozvíjet za první republiky, tehdy ještě za hranicemi Prahy. Proto neměla prvorepublikový územní plán, jakým se pyšní třeba Hloubětín. Její osu tvořila hlavní Masarykova, nyní Lipnická ulice, na kterou navazovala řídká zástavba rodinných domů. 

Do Hutí jsme vešli vnitroblokem sídliště, které vzniklo v 90. letech, v té době konečně padla omezení a tak bytové domy i okolní řadové domky hýří všemi barvami.

Rodinné domy z 90. let

Ze staveb 90. let se postupně stává samostatný architektonický styl, protože má některé velmi charakteristické prvky, ať už velmi pestré barvy,  domy jsou hodně členité a napodobují to, co bylo do té doby zakázáno. Mají také mnoho technických poruch způsobených nekvalitní výstavbou.

Uprostřed vnitrobloku


Centrem Hutí je travnatý prostor u hospůdky Yamka na křížení ulic Světská a Splavná. Zde se zapojili do výkladu pamětníci z Hutí. Budova Yamky byla původně postavena jako černá stavba za druhé světové valky, sloužila jako škola, školka i agitační středisko. Prodejnu potravin pamětníci osobně stavěli v akci Z v 70. letech, ale po roce 2000 přestala sloužit a byla přestavěna.

Pamětníci
Historie Hutí je spíše novodobá a tak jsme se zastavili i u výhledu na sídliště Ekospolu, které se staví posledních asi 10 let a prošli skrz čtvrť 66 úplně stejných rodinných domů. Je zajímavé, že se tyto domky i když na první pohled všechny až nezáživně stejné, nesetkaly s kritikou, protože mají potenciál se rozvinout.


Mezi kukaněmi.
Posledním velkým zastavením byl Bílý kůň, jeskynní systém, který zbyl po těžbě pískovce. Dovnitř se sice nesmí, ale měli jsme dost fotografií z knih. Několik účastníků se ptalo na zdroj, v knize Podzemní Praha je asi 5 stran věnovaných podzemí na Hutích.

A perlička úplně na závěr, od budovy učiliště Pramen je vidět Pražský Hrad.

Díky Vám všem, kdo jste přišli, našemu průvodci Petrovi Kučerovi a za doplění komunitní koordinátorce Báře z Anthropictures, uvidíme se za měsíc v neděli 21.6. na Jahodnici.

TIP: Přečtěte si reportáže ze všech vycházek po Praze 14 v roce 2015.


Žádné komentáře:

Okomentovat