středa 24. září 2014

Kultura kaput na Praze 14

Víte, co se stane, když se potká černoch, Polák, starosta a úředník na Černém Mostě? Ne? Diskutují o kultuře. A přesně taková čtveřice se potkala na panelové diskusi v rámci festivalu Street for Art.

Panelová diskuse o kultuře v městských částech startuje

Londýnská čtvrť Hackney má 200 000 obyvatel, těží z multikultury a lidi spojuje pomocí hudby.

Polská Wroclav evropské město kultury roku 2016 je nám trochu bližší, už i tím, že pochází původně z východního bloku. Kulturní aktivity mají zmáklé, dělají super akce, jenže lidi tam nechodí, pracují totiž i 12 hodin denně a pak padnou unaveni a na nějakou kulturu nemají pomyšlení. 

Praha 10 se svými 110 000 obyvateli je hodně rozmanitá, začíná akční Krymskou ulicí a končí velkosklady na periferii. Styčný úředník se přiznal, že největší problém má s propojováním politiků a občanských sdružení. aby navzájem pochopili, co vlastně ti druzí chtějí. Potíž je opět v zapojování lidí, aby instituce dělaly akce o které lidi opravdu stojí.

Projděte branou a jste na festivalu.
Praha 14 zastoupená starostou by ráda měla v každé čtvrti komunitní centrum jako zázemí pro místní neziskové organizace a neformální spolky. Těch je na velikost části s 47 000 obyvateli stále dost málo a tak musí většinu akcí táhnout městská část sama. Dřív bylo kulturních akcí cca 10 ročně, teď je 70 což je mez, kterou dokáže městská část sama zorganizovat. Ideálem je cca 200 akcí za rok, aby měl servis městské části smysl, ale iniciativa musí přijít od lidí. Problémem nejsou peníze, radnice nabízí granty na umění, ale nikdo se o ně nehlásí.

Posezení pod stromy, asi nejoblíbenější část festivalu
Dvojjazyčná panelovka z konference Praga Caput Cultura na festivalu Street For Art byla hodně inspirativní. Hlavně mě zaujaly podobné problémy, se kterými se potýká Praha a Wroclav, kde není problém že by bylo málo peněz, ale nejsou aktivní obyvatelé, ať už při organizování nebo účasti na akcích. To jsem viděl i při sportovní akci běhu kolem Hutí před týdnem, kde by člověk účastníky na prstech ruky spočítal.

Užitečná mi přijde nefinanční podpora aktivit, ať už půjčení materiálu nebo prostor k pořádání akcí, to může být krok správným směrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat