pondělí 16. března 2015

Pojďte s námi na vycházku

Už rok si čtete o mých vycházkách po Praze 14 a nastal čas poznávat naši městskou část nejen online, ale i offline. Jednoduše řečeno, vypnout počítač a vyjít na vycházku ven.

Staré Kyje, cíl dubnové vycházky

Ono to chce trochu přemáhání, abych vám to ulehčil, domluvil jsem se s Petrem Zemanem, píše  Pražské vycházky na Facebooku, společně jsme pro vás připravili sérii poznávacích vycházek po Praze 14. Na jaro chystáme tři architektonické a jednu přírodovědnou. Na podzim budeme pokračovat. Vycházky pořádáme v rámci Hnutím Brontosaurus, grantem nás podpořila Praha 14 a Praha 14 Kulturní.(Díky!)

Naše myšlenka je taková, že toho o našich čtvrtích moc nevíme a tak si pozveme někoho, kdo ví a řekne nám k tomu víc, pozvali jsme si tedy oblíbeného průvodce a architekta Petra Kučeru aby nás a také vás našimi čtvrťmi provedl. Teď na jaře se podíváme na zoubek Starým Kyjím, Hutím a Jahodnici.

Petr Kučera, architekt a průvodce
No a na co se můžete těšit? Zkušený průvodce nám řekne základní historické informace o daném území, budeme si povídat o plánech, které měla s územím první republika, zmíníme se o současnosti – rozebereme si stav veřejného prostoru v našem městě a navštívíme některé objekty. Budeme objevovat umělecká díla ve veřejném prostoru, na která je sice Praha 14 docela chudá, o to víc si jich však musí vážit a nedopustit jejich devastaci. Do souvislosti se současným děním nás uvedou komunitní koordinátoři z Anthropictures.

Je to i výzva po pamětníky aby se vycházek zúčastnili a vyprávění odborníků doplnili vlastními vzpomínkami.

A ano, nezapoměl jsem, jedna z vycházek je přírodovědná. Podél říčky rokytky nás provede botanik a řekne nám co tu žije a roste.


Co můžete udělat vy? 
1. Přijít. Rádi vás uvidíme.
2. Říci o vycházkách přátelům.
3. Podělit se o vzpomínky nebo přinést fotky z historie našich čtvrtí.

Praktické info:

Vstupné: Zdarma
Přihlašování: Ne 
Délka vycházek: 1,5 až 2 hodiny
Vycházky jsou vhodné i pro maminky s kočárky.

Doporučuji průběžně kontrolovat aktuální termíny a časy srazu na těchto stránkách, zvlášť v případě nepříznivého počasí.

Kontakt: Martin Perlík, martin.perlik@gmail.com

Kalendář vycházek Jaro 2015:

Staré Kyje

Datum: 19.dubna, neděle
Sraz: 15:00, autobusová zastávka Kyje, přímo na zastávce u Kyjského kostela. Mapa.

Hutě

Datum: 24. května, neděle

Sraz: 15:00, metro Rajská Zahrada, na náměstíčku před metrem

Jahodnice

Datum: 21. června, neděle

Sraz: 15:00, autobusová zastávka Jahodnice

Přírodovědná vycházka podél Rokytky
Datum: 27. června, sobota
Sraz: 9:30, autobusová zastávka Kyje, přímo na zastávce u Kyjského kostela


Pořádá:

Hnutí Brontosaurus, Základní článek Rozruch







Podporují:
 
Městská část Praha 14

Praha 14 kulturní



4 komentáře:

  1. Je možné sebou vzít psy?
    Uvítal bych informaci o délce nejen pokud jde o čas, ale i pokud jde o vzdálenost. Mám malé štěně a nechci ho přetěžovat.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den pane Vyhnalíku,
    psy s sebou vzít můžete, jen počítejte s tím, že budeme vstupovat i do objektů, kam pes nebude moci. Vzdálenost počítejte 2 až 3 km podle vycházky.

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za odpověď. Je logické, že do kostela psi nemohou, právě proto se na to ptám. Možná by bylo dobré u jednotlivých vycházek uvést nakolik jsou pro psy vhodné. Zdeněk Lukeš svoje akce přímo s ohledem na psy koncipuje, ale je jasné, že to vždy není možné.
    Rád se vycházek účastním a rád sebou vezmu psy, ale to pouze tehdy, když to bude pro ně vhodné. Nejspíš tedy vycházka do Kyjí pro psy příliš vhodná nebude, co ty další?

    OdpovědětVymazat
  4. U dalších termínů nyní nedokáži říci. Máme připravenou základní koncepci a kterou upřesňujeme s průvodcem až před samotnou vycházkou. S cyklem začínáme, takže než budeme něco měnit, necháme několik vycházek proběhnout.

    OdpovědětVymazat