čtvrtek 26. března 2015

Polní ptáci jsou v nejlepší kondici, tip na procházku

Vyjdu ze sevření rodinných domků do pole, za mnou ještě houkají hrdličky, ale před sebou v dálce už slyším štěbetání. Je jaro a ptactvo v polích je v nejlepší kondici.

Vydal jsem se po cestě, která vede z Hutí kolem Ekospolu na Satalice. Auta tu nejezdí, jen sem tam kočárek nebo cyklista. Hned u závory mě ze stromu varuje sýkora koňadra, asi si tu chce stavět hnízdo. Když začnou domky mizet za obzorem, začnou se ozývat z veliké výšky skřivani. Hledám na obloze, ale nevidím. V mezi něco zašramotilo, myška nebo hraboš. Blížím se k vysokým borovicím, tady bývá často slyšet strnad a také že ano! Ze stromů je slyšet táhlé ta ta ta ta ta táááá. Strnad byl loni vyhlášený ptákem roku.

Vrba jíva, samčí květy


Blížím se k dálnici, kde není slyšet nic, jen hluk kamionů takže zpět. Opět se dívám na oblohu, zda neuvidím skřivana a tentokrát je tam. Vysoko na obloze malinká černá tečka. U sýkorek na konci polní asfaltky ale slyším nějakého úplně neznámého ptáčka. A už ho i vidím, hnědá záda, šedé bříško. Až teď při psaní jsem si ho vygooglil a je to budníček menší.

Na polích je opravdu živo, také vyjděte ven, cestu jsem vám naznačil do obrázku a tady si můžete poslechnout hlasy sýkory, strnada, budníčka, hrdličky a hlas skřivana polního.

Celou vycházku si můžete projít sami, tady je pro vás mapa.

Žádné komentáře:

Okomentovat