pondělí 23. června 2014

Pivo, buřty, kolaudačka věže u Kyjského rybníka jak má bejt

Neděle podvečer u Kyjského rybníka. Kačeny káčají, žáby kvákají. A nutrie s malým nutriátkem se cpou v jeteli, protože jim turisti nechtějí hodit rohlík. Po rybníku jezdí loďka. Skoro vesnická idylka.
Nutrie v jeteli
Jenže... Na kraji rybníka už dva týdny budují architekti ze tří vysokých škol 12 m vysokou věž z náletových dřevin a zrovna dneska je kolaudačka s proslovy a tvořivým programem. Od rána staví děti a dospělí z nepoužitých klacků věžovité miniatury, které mají unést svého stavitele. No konstrukce jsou to nádherné!

Architekt a starosta oceňují mladé stavitele.
Na místě je i starosta Prahy 14 Vondra a architekt Rajniš, který to celé vymyslel. Kdyby vám jméno architekta nic neříkalo, navrhnul také obchodní dům Máj na pražské Národní třídě.

Věž u rybníka v celé své kráse i se svým autorem.
A to podstatné, je tu stánek s buřty, pivem a malinovkou!
 
Pivo, víno, buřty, klobása

Začínají proslovy. Architekt zhodnotil, že studenti jsou šikovní, šlo jim to od ruky a ani se nepohádali, což je v českém stavebnictví neobvyklé. Starosta glosoval, že Artefakt není úplně ten pravý název pro věž, proto mají lidé psát na facebook návrhy jak stavbu pojmenovat. A dá li bůh a voliči, bude stát za rok vyhlídková věž na protějším kopci. Na závěr starosta polil věž šampaňským a mohli jsme jít domů.

Později prý ještě hrály kapely mladých architektů, ale to už jsem nestihl.

Proslovy pod věží.
Kdybych měl akci zhodnotit, tak musím říct, že byla moc fajn. Žádná komerce, lidí přišlo docela dost a bylo to celé sympaticky komunitní. Jen víc takových aktivit! Věž se mi líbí, bude to dobrý tázací předmět pro kolemjdoucí: "Co to je?" "Proč tu stojí?" "Jakto, že nespadne?"

Publikum v přírodním hledišti.
Věž jsem si konečně prohlédl z blízka, a přináším pár řádek pro techniky:
  • Jakto, že to ve větru nespadne? Věž je ve dvou směrech ukotvená ocelovými táhly podobně jako stožár.
  • Proč se nezhroutí dovnitř? Konstrukce je vyztužena sedmi hvězdicemi, je to něco jako loukotě kola.
  • Jak dřevo drží pohromadě? Spoje drží ocelové objímky z ohnutých závitových tyčí a plechových spojek a bulldogy uprostřed.
Detail spoje věžovité konstrukce
Loďka na rybníce.
Plachtu, která tvoří zázemí tábora jsem zkrátka musel vyfotit.


Žádné komentáře:

Okomentovat