úterý 18. března 2014

Metro jako parník

Naši stanici metra považuji za nejhezčí v Praze. Rajská Zahrada přinesla barvy do šedého sídliště a vytvořila to, co Černému Mostu do té doby chybělo, tedy náměstí. Většině náměstí vévodí kostel nebo radnice, Černému Mostu zastávka metra. Když je venku teplo pořádají se tu farmářské trhy, když jsou volby, tak kampaně.


Stanice metra mi připomíná parník. Komín hledejte nalevo v pozadí.

Když jedete metrem z centra Prahy, snadno poznáte, kdo vystupuje na Rajské Zahradě poprvé. Takový prvovystupující se totiž většinou postaví ke dveřím, ze kterých je zvyklý vystupovat v centru. Teprve když metro vjede do stanice, uvědomí si svůj omyl.

Čtvrť se k Praze připojila až v roce 1968, to že jste vlastně na venkově, kde není vše dokonalé si všimnete v okamžiku, kdy začne pršet. Na nástupišti se objeví kbelíky na vodu, která zatéká slabým místem skleněné střechy.

A podle čeho se stanice Rajská Zahrada vlastně jmenuje? Podle části Kyjí na opačné straně čtyřproudové silnice. Skoro zapomenutý název naší malé čtvrti rodinných domků je tak k vidění po celé Praze.

Stanice metra Rajská Zahrada s farmářskými trhy: Celá mapa



2 komentáře:

  1. Přesně. Zrovna nedávno jsem tudy jel a říkal jsem si: Vždyť to vypadá jako parník! Třeba to je ale záměr. Nejezdím tudy často a tak pokaždé váhám, jestli jsem ve správném patře (nebo spíš palubě)... :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Podle mě to záměr bude. A jsem za naši stanici rád :-). Díky za názor.

    OdpovědětVymazat