pátek 21. března 2014

Ztracená jezírka na Lehovci

Když jsem chodil do první třídy na Černém Mostě, měli jsme skvělou soudružku učitelku. Zrovna dostudovala a my byli její první žáčci. Tenhle příspěvek píšu pro ní.
Na jaře jsme si vyráběli herbář a učitelka nás vzala do nejbližší přírody, k jezírku na Lehovci. Tam jsme sbírali rostliny a pozorovali čolky v jezírku. Byl to super zážitek.

Na jezírko jsem si dlouhé roky nevzpomněl. Až jednou někdy v roce 2010. Vydal jsem se do lesa na Lehovec a skalnaté jezírko nenašel. Jak je to možné? Prošel jsem kraj lesa křížem krážem a našel jen starý lom. Asi už za těch víc než 20 let zmizelo. Škoda...

Pak se mi rozsvítilo. Podívám se na mapu na webu! A... nic. Opravdu zmizelo. No, nebudu vás napínat, jednou jsem ho objevil úplně náhodou. Ve skutečnosti bylo asi o čtvrt kilometru dál než jsem si myslel, mezi rodinnými domky a sídlištěm, vůbec ne v lese. Jezírka jsou to dvě, ale maličká. Od znovuobjevení jsem tam byl už mockrát, naposledy minulý víkend.

Ztracená jezírka. Bližší je vysekané, ve vzdálenějším rákos zůstal.
Zastavil jsem se na břehu skalnatého jezírka a pozoroval hladinu. Od druhého jezírka ke mě pomalu a důstojně kráčeli kačer s kačenou. Idyla byla najednou rázně přerušena: "Oni tady všechno vysekali a teď nemají kde hnízdit. A druhý kačer si svůj rybníček hlídá a nepustí je tam."

Mezitím, co jsem se kochal jezírkem, se totiž otevřela vrátka v plotě sousední zahrady a vyšla starší paní s mohutným mourovatým kocourem.

Kocour se zamyšleně zadíval na kačeny. "Jedeš."

Paní se otočila ke mě: "Byli tu dělníci z města a stihli vysekat všechen rákos na jezírku, než se mi je povedlo zastavit. Já jim povídám: Kde budou hnízdit ty kačeny? Tak to prý přijdou dosekat na podzim."  Mezitím kačer dosáhl jezírka a paní mu rozdrobila chleba. Přišla i kačena. "Ona má ráda vločky."  Kačena dostala ovesné vločky.

Od paní jsem se dozvěděl, že celý pozemek s rybníčkem jí původně patřil. Měla ho pronajatý na 99 let. Ale pak jí ho sebrali, protože byla třeba zeleň pro sídliště. V jezírkách prý bylo dřív daleko víc vody, ale když se stavělo metro, tak hladina o metr klesla a v létě jsou jezírka skoro vyschlá.

Rozloučil jsem se se strážkyní jezerního zákoutí a vydal se do lesa na kopec Lehovec. O tom zas příště.

Jezírka na Lehovci: Celá mapa








Žádné komentáře:

Okomentovat