sobota 29. dubna 2017

Fotoreportáž z vycházky po Hutích 23.4.2017

Hutě si spojíte spíše s Ostravou nebo Kladnem. Kde se vzaly v Praze? Na konci sedmnáctého století se v místech, kde se teď nachází zahrádkářská osada Sylvána, začalo těžit uhlí.

Uhlí nebylo příliš kvalitní a po objevení slojí na Kladně těžba počátkem 20. století úplně ustala. A před dolem stála huť, která dala oblasti jméno V Hutích. To později převzala čtvrť rodinných domků, která začala poblíž vyrůstat ve 20. letech minulého století.

Bytové domy před učňákem se plánovaly už za komunismu, postavily se až o 20 let později.


Vycházka, kterou jsem po Hutích vedl předposlední dubnovou neděli mířila nejen do místa, kde hutě stály. Podívali jsme se i k torzu Černého mostu, který dal jméno blízkému sídlišti a zastávce metra, k bývalým povrchovým lomům, kde se těžil pískovec a vápenec a nad podzemní Fejkovu pískovnu, známou nyní spíše jako Bílý kůň.

U jezírka, kterému se podle pamětníků říkalo Ve skalkách. 


V okolí Hutí pohybuji od mala, znám je ale jen tak, jak vypadaly od 80. let minulého století do současnosti. Proto jsem rád, že se zúčastnil i pamětník, pan Verner, který přispěl vzpomínky z doby, kdy jako malý kluk prolézal podzemí a další zajímavosti od konce druhé světové války.
Sešlo se nás kolem třiceti a myslím, že skoro samí obyvatelé Hutí.
Černý most, když ještě stál a dnes.


Cesta podél zahrádkářské osady

Mapa podzemí Bílý kůň

U vchodu do pískovny

Trocha deště na závěr vycházky



Žádné komentáře:

Okomentovat