čtvrtek 29. prosince 2016

Reportáž z vycházky po Lehovci 13.11.2016

Kopec Lehovec jsme zatím při vycházkách míjeli ze všech stran. Nejblíž jsme se mu dostali letos na jaře na přírodovědné vycházce, kdy jsme vystoupali od rybníka na vyhlídku u bývalého areálu zdraví.
Lehovec, to je hlavně panelákové sídliště, které bylo postavené v 70 až 80. letech minulého století. Nejvyšší paneláky stojí ještě k tomu na kopci a v době, kdy byly ještě natřené červenou barvou, jste je mohli vidět z velké části Prahy, teď už jsou barvy tlumenější a když stojí člověk přímo pod nimi, tak nevypadají zdaleka tak vysoké.  Na vycházku ve velmi mrazivém počasí se s námi vydalo přes 30 účastníků.

Vydali jsme se od metra Rajská Zahrada přes čtvrť rodinných domů Nad rybníkem. Té se za první republiky jeden čas na popud místních komunistů říkalo Moskva, název se ale naštěstí neuchytil. Zde jsme se zastavili u domu postaveného po uvolnění poměrů v 90. letech tak, aby vypadal jako zámeček. Teď už se domu staví střídměji.



Dalším zastavením  byla lomová jezírka, u kterých se vždycky rád zastavím když jdu kolem. O jezírkách ví jen velmi málo lidí, protože přístup k nim je velmi nenápadný.



A teď už vzhůru do nitra sídliště. Postavit sídliště na kopci napadlo místního komunistického papaláše, který považoval paneláky za zázrak socialismu a tak je prosadil i ve své čtvrti. Kromě několika věžáků stojí na kopci i několik řad menších panelových domů.



Dříve zde stála i samoobsluha a dům služeb a to dost neobvykle přímo nad silnicí. Objekt byl ale před několika lety přestavěn na byty. Další zajímavostí sídliště je pomalovaný most, kde vede silnice nad chodníkem s cyklostezkou. Most byl pomalovaný v rámci akce Grafiti Jam před dvěma lety a zatím docela odolává sprejerům.



Přes nový blok s pasivními bytovými domy jsme se dostali až do druhé části sídliště u konečné tramvaje. Tady je vidět, jak se plánoval urbanismus v 80. letech, paneláky ukazují svá záda nejen rušné silnici, ale i tramvajové točně, kde se dřív pohybovalo opravdu hodně lidí. Úplně se obrátil systém, kdy obchody a kavárny jsou odvrácené od ulice do vnitrobloku, místo, aby tomu bylo naopak.



Z Lehovce míříme zpět k Rajské Zahradě a poslední vycházku roku 2016 vycházku ukončujeme u torza Černého Mostu nad železniční tratí.



Žádné komentáře:

Okomentovat