neděle 28. února 2016

Zimní pískovna

Zima je ideální čas na pozorování ptáků, protože stromy nemají listí, řekl mi před časem jeden ornitolog. A tak jsem se vydal na zimní pozorování ptáků do zatopené pískovny u Hostavic (mapa). Už na kraji sídliště mě vítal první ornitologický úlovek, korzující bažant. Načapal mě bohužel nepřipraveného a tak vám nemohu posloužit fotkou.

Nově vybagrované meandry potoka

A tak vypadá část, která zůstala rovná.
Vzal jsem to kolem rybníka Martiňáku, abych se podíval jak dopadla loňská stavba meandrů na přítoku Rokytky. Vpadají na první pohled legračně, ale až zarostou, ani si nevšimnete, že je vytvořil člověk. Jen ledňáček nikde, snad příště. Místo něj opodál bušil do suché větve strakapoud.

Pískovna nezklamala. Vodní ptactvo je tu na hladině jak na dlani. Potápka roháč, spící poláci velcí a chocholačky, lysky, na protějším břehu volavky  ke mě napůl běží a napůl letí labuť, která čeká, že jí vysypu tašku chleba. A nesmím zapomenout na všudypřítomné lysky a divoké kachny.

Volavka popelavá (jak vypadá z blízka na naturfoto.cz)

Labutě budou asi na ostrůvku hnízdit

Pískovna s paneláky v pozadí.
Cestou zpátky slyším ze stromu hlas strnada. Ale není nikde vidět. Rozmáčenou loukou se snažím přiblížit k potůčku hustě obrostlému stromy. A už ho vidím, sedí vysoko v koruně. Strnada je daleko snadnější slyšet než vidět.
Vracím se přes parčík v Dolních Počernicích, mají tam pěkný Geopark (na mapě).

Geopark, mapa
Výlet k pískovně doporučuji, i teď v zimě, jen vzácnější ptáci se drží daleko, takže pokud je chcete vidět, vezměte s sebou dalekohled.

Žádné komentáře:

Okomentovat