pátek 28. listopadu 2014

Spojka mezi člověkem a ouřadem

Čtyři měsíce uplynuly od letního rozhovoru na vrbě u Kyjského rybníka u proutěné věže architekta Rajniše. Už je o dost chladněji a já sedím u piána na Černém Mostě s Michalem Lehečkou a Čekáme na Báru Bírovou, našimi komunitními koordinátory, abychom aktualizovali letní rozhovor. Ten vyjde jako hlavní téma předvánoční Čtrnáctky, časopisu naší městské části.


Kdyby to měl být správně romantický rozhovor, tak sedíme hodinu u piána a rozprávíme, co se změnilo. Naštěstí takoví romantici nejsme, krom toho koordinátorům kručí v břiše, proto se rozhovor uskuteční v blízké Číně nad hromadou nudlí a k piánu se jdeme jen vyfotit.

Komunitní koordinátoři


V září město ožilo
V létě jsem poslouchal stížnosti, jak jsou lidé na Praze 14 málo akční. To se změnilo se začátkem září, kdy přijeli z dovolených a začalo se toho dít až moc. Akce jsou ale pořádané městskou části, aktivity zdola není zdaleka tolik. V září to byly akce o kterých už jsem psal, tedy festival Street for Art, diskuse o strategickém plánu, teď s příchodem zimy Hudební noc (28.11.) a Adventní festival. Naskýtá se otázka, bude o tyto akce zájem i mezi veřejností?


Spojka
Koordinátoři začínají konečně fungovat tak, jak původně plánovali, tedy jako spojka mezi člověkem, který chce něco dělat a úřadem. Jak to funguje? Ukážu na příkladu, dva kluci s černého mostu chtěli uspořádat fotbalový turnaj. Koordinátoři jim pomohli zařídit kontakt s těmi správnými lidmi z městské části, aby se akce mohla uskutečnit.


Má to ale jednu nevýhodu, lidi na ulici je začali považovat za sociální pracovníky. Pomáhají totiž hlavně těm sociálně slabším nebo na okraji společnosti, pro které je kontakt s městem náročnější.
Komunikace funguje i naopak, koordinátoři mají dobré znalosti čtvrti, které může městská část využít, když se chystá uspořádat nějakou akci, jako je třeba Hudební noc.

Další podrobnosti se dočtete v rozhovoru, který přijde do všech schránek naší městské části začátkem prosince. Jestli na Praze 14 schránku nemáte můžete si přečist PDF verzi prosincového čísla 12/2014 v archivu. (až vyjde papírové vydání)


Žádné komentáře:

Okomentovat