středa 23. července 2014

Máma lyska krmí mladé rohlíkem co sebrala kačenám

Porozhlédli jste se někdy cestou na metro nebo při nastupování do auta, kolik druhů ptáků se skamarádilo s lidmi a žijí na sídlištích nebo mezi rodinnými domky?

Ukážu vám z blízka ty ptáky, kterých jsem si všiml při procházkách po Praze 14. Na fotkách uvidíte jen kačeny, ostatní ptactvo mi uletí, než ho stihnu přizoomovat.

Mezi rodinnými domky potkávám kolonie vrabců, všudypřítomné kosy, hádavé straky, co mají pořád něco v zobáku, hrdličky na každém sloupu a v době sklizně třešní nalétávající špačky. Nesmím zapomenout na nepřeslechnutelné sýkorky modřinky a koňadry. Občas kolem proletí i rehek, co kroutí zadkem.

Kačer zjara ještě pěkně vybarvený.


Vysoko nad poli za Hutěmi zpívá skřivan a z dáli je slyšet strnad, kolem křovin se promenáduje bažant. Nad poli určitě létají i dravci, ale žádného jsem tam ještě neviděl. Když bylo pole čerstvě oseté, hned ho začali sklízet holubi.

Sídliště si za svůj domov zvolili rorýsi, to jsou takové turbovlaštovky, co lítají strašně rychle mezi domy a vydávají vysoké pištění. Rorýsi jsou zvyklí žít ve skalách a těm se paneláky hodně podobají.

Na rybnících potkávám hlavně lenošivé kachny, slípku zelenoohou, poláka chocholačku nebo potápku roháče. Nepřehlédnutelné jsou labutě. Rád mám i lysky, teď, když mají malá lysčata, je radost pozorovat, jak se o ty malé starají.

Sledoval jsem, jak se máma lyska pustila do boje o rohlík s kačenami, a když ho popadla do zobáku, odplula rychle k tátovi lysčákovi, předala mu sousto a vrátila pro další. Lysčák mezi tím donesl rohlík malým lysčatům. Lysku poznáte snadno podle svítivě bílé čelenky na hlavě.

Lyska krmí malá lysčata.


Na závěr jsem si nechal les, v lese na Lehovci potkávám strakapoudy, takové hnízdo strakapouda plné mladých je slyšet na 50 metrů daleko. V lese poskakují sojky, ty jsou nejčastěji ve dvojicích a větších skupinách. Samotnou sojku jsem ještě neviděl.

Ptáků žije v naší čtvrti určitě daleko víc, ale nedokážu poznat, co jsou zač. Určitě tu máme pěnkavy, potkal jsem drozda, brhlíka, žlunu i konipasa.

Jestli jste na Praze 14 potkali další druhy ptáků, neváhejte a pochlubte se v komentářích.



Žádné komentáře:

Okomentovat