pátek 30. května 2014

V Hloubětíně nežijí hloupí lidé, proto čtvrť před 100 lety přejmenovali

Hloubětín jsem vždycky viděl jako město a zbytek městské části jako vesnice. Proč? Protože z Hloubětína směrem do centra Prahy jsou už jen domy a domy, souvislá zástavba. Od zbytku Prahy 14 je ale oddělený lesem Lehovcem a velkými silnicemi.

Ještě do roku 1968 toto oddělení skutečně fungovalo, Hloubětín byla poslední pražská čtvrť a dál už pokračovaly jen vesnice v polích, třeba Kyje.
Zámeček, ve skutečnosti vila, kterou si postavil bohatý měšťan, co se chtěl stát šlechticem.
Kde se ale vzal název Hloubětín? S hloubkou a jeskyněmi, které se pod Hloubětínem nacházejí to nemá nic společného. Na starých mapách najdete ještě název Hlaupětín. Obyvatelé Hloubětína ale hloupí být nechtěli, změna na Chytřetín by byla asi moc drastická, tak v názvu vyměnili dvě písmenka. A bylo!

Hloubětín, když tak přemílám to slovo na jazyku, tak mi připomíná název jednoho ptáka, co létá pečený do úst.

Zpátky k historii. Nejprve tu stálo několik dvorců, kostel a celé to patřilo Křižovníkům s červenou hvězdou. Za první republiky se tu začala stavět příjemná zahradní čtvrť rodinných domků, to byla doba, kdy slovo urbanismus ještě něco znamenalo. Jenže, jenže se to nestihlo.

Tohle hřiště dětem fakt závidím.
Za komunistů přišly do módy paneláky a těmi se zbytek údolí vyplnil skoro do posledního místečka. Komunismus padnul a na těch úplně posledních místech teď stojí stodoly supermarketů.

V posledních letech začíná fungovat i občanská angažovanost, vzniklo sdružení Starý Hloubětín, které se snaží vnést do hloubětínského života trochu řádu a vyplenit trochu neřádu. Zatím se jim podařilo postavit nové dětské hřiště.

Nejžhavější hloubětínskou novinkou je architektonická soutěž na komunitní centrum H55 a už se těším až nám za pár let vyroste. No vida, přeci jen jedno místečko co se nestihlo zastavět zůstalo.

Hloubětín: celá mapa



Žádné komentáře:

Okomentovat